Naujienos

Atmintinė mopedų vairuotojams

2015 m. gegužės 19 d.

motorcycle-295476_960_720-5acada8266a88f4f91ab72de4ccdd16e.png

Šiltasis metų laikas vis dažniau skatina iš garažų ištraukti mopedus. Verta prisiminti svarbiausius dalykus, susijusius su jų vairavimu.

Mopedas – vienintelė motorinė transporto priemonė, kurią vairuoti teisė suteikiama nelaikius vairavimo praktikos egzamino. Šią teisę galima įgyti sulaukus 15 metų ir VĮ „Regitra“ išlaikius teorijos egzaminą. Pasiruošti egzaminui galima savarankiškai, nelankius vairavimo mokyklos.

Mopedais vadinamos dviratės motorinės transporto priemonės, kurių didžiausiasis projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/h ir ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant vidaus degimo varikliui), o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).

Saugaus eismo specialistai perspėja, kad šios transporto priemonės yra itin pavojingos. Priešingai nei važiuojančiųjų automobiliais, mopedų vairuotojų nedengia visas kėbulas,  jie neturi nei saugos oro pagalvių, nei saugos diržų; vienintelės apsaugos priemonės yra šalmas ir specialus kostiumas (jei jis dėvimas). Tai lemia, kad šie eismo dalyviai gali patirti rimtų traumų net nedidelio susidūrimo metu. Ekspertai teigia, kad mopedų, kaip ir motociklų, automobilių vairuotojai dažnai nepamato dėl kur kas mažesnių jų gabaritų ir manevravimo ypatumų, o jei ir pamato – neretai situaciją (atstumą, judėjimo greitį ir trajektoriją) įvertina netinkamai. Visa tai mopedų vairuotojai turėtų prisiminti ir elgtis itin atsargiai. Juo labiau kad grėsmę kelia ne tik kiti eismo dalyviai, bet ir kelio sąlygos: duobėtas ir smėliu apneštas asfaltas, greičio ribojimo kalneliai, provėžose telkšantis vanduo ir pan.

Turintieji bet kurios kitos kategorijos vairuotojo pažymėjimą mopedais gali važinėtis be jokių apribojimų.

 

VĮ „Regitra“ informacija